Korindon Grubu

Korindon Grubu (Corundum)
Alüminyum oksidin nadir bulunan bir şeklidir. Çeşitli renklerde olabilen korindon mineralleri saf haldeyken renksizdir. Genellikle mavi, mavimsi gri, kahverengi, sarı, yeşil ve menekşe renginde olur. Saydam ve kristal yapılıdır. Kristalleri altıgen biçimlidir. Mohs ölçeğine göre, 9 sertlik derecesi ile elmastan sonra en sert mineraldir. Sanayi alanındaki kullanımlarının yanı sıra şeffaf kristalleri takı taşı olarak değerlidir. Korindon minerallerinden yakut ve safir değerli takı taşı olarak aranılan taşlar arasındadır. Dünyada Brezilya, Kenya, Hindistan ve Sri Lanka gibi ülkelerde çıkartılmaktadır.

Yakut
Yakut
Yakut (Ruby)
İçinde bulunan krom mineralleri nedeniyle kan kırmızı rengini almış olan şeffaf ve kristal yapılı bir korindon çeşididir. Tarihte aşk ve güzelliğin sihirli taşı olarak kabul edilmiştir. Işığı kırma gücü oldukça fazladır. Rengi koyu kırmızıdan soluk pembeye kadar değişiklik gösterir. Pembemsi renkte olan yakuta ‘lal’ adı verilmektedir. (grenatlar grubunda ‘lal taşı’ isimli başka bir taş daha vardır) Koyu kırmızı yakutlar dünyada en değerli taşlar arasında sayılmaktadır. Grena, turmalin ve spinel gurubundan bazı kırmızı taşlar yakutla karıştırılabilir. Günümüzde görünüm olarak son derece başarılı taklit yakutlar üretilmektedir. Bu tip sentetik yakutlar mikroskop altında incelendiğinde içlerinde kabarcıklar ve çizikler olduğu görülür. Gerçek yakutlarda bunlara rastlanmaz.

Safir
Safir Yüzük
Safir / Gökyakut (Sapphire)
İçinde bulunan demir ve titan mineralleri nedeniyle açık maviden koyu mavi (çivit) tonlarına kadar değişik renklerde görülebilen bir korindon çeşididir. Saydam ya da yarı saydam olabilen kristal bir yapısı vardır. Çoğu safir dalgalı bir yapı gösterir. Safir, Gökyakut adıyla da bilinmektedir. Günlük kullanımda korindon türlerinden beyaz, sarı, pembe, kahverengi, gri, yeşil ve menekşe tonlu olanların da genellikle ‘gökyakut’ şeklinde adlandırıldığı görülmektedir. Aslında bunların renklerine göre, şark ametisti, şark topazı, şark zümrüdü gibi farklı adlandırılış biçimleri bulunmaktadır. Eskiden Musevilerin uğur taşı olarak beyaz safir kullandıkları bilinmektedir. Safirler içinde, ışığı yıldız biçiminde yansıtan ‘yıldızlı safir’ ve gün ışığında mavi yapay ışıkta ise kırmızı tonlarında görünen ‘aleksandrit safir’ farklı özellikleri ile dikkati çeken safir türleridir.

Yavuz İşçen / Ankara
Kasım 2011
e.mail: yavuziscen@gmail.com
www.cappadociaexplorer.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder